Dagelijks 400.000 broden weggegooid

Eén op de vijf sneden brood wordt niet opgegeten. Dagelijks gooien Nederlandse consumenten samen ruim 400.000 broden weg, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal.

Van rijst belanden zelfs twee van de vijf gekochte pakken in de vuilnisbak. De totale omvang van de voedselverspilling in ons land is volgens Milieu Centraal groot: 14 procent.

Het gaat dan om goed eetbaar voedsel en niet om klokhuizen, schillen en botjes. Mensen verspillen relatief veel rijst (38 procent), pasta (23 procent), aardappelen (23 procent) en brood (21 procent), weet de milieuorganisatie.

Lastig inschatten

De verspilling van rijst en pasta is relatief groot, omdat mensen lastig kunnen inschatten hoeveel ze ervan nodig hebben. Rijst en pasta nemen tijdens het koken namelijk veel water op, waardoor ze in volume toenemen.

De productie van rijst veroorzaakt veel uitstoot van het sterke broeikasgas methaan, geeft Milieu Centraal aan. Zo levert de jaarlijkse rijstverspilling van één persoon evenveel broeikasgassen op als twintig wasbeurten in de wasmachine.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer