Twijfels over tarwevoorraden

Fred Klein van Productschap Akkerbouw en graanhandelaar Alex Blonk vinden de statistieken uit de Verenigde Staten te positief over de wereld tarwevoorraden.

Twijfels+over+tarwevoorraden
© Dick van Doorn

De prognosecijfers van de Amerikaanse landbouwministerie USDA zijn belangrijk voor de noteringen op de internationale graanmarkten.

'Opvallend is dat USDA vaak de verbruikscijfers van tarwe naar beneden bijstelt als er een tekort dreigt op de markt', zegt Klein.

Graanmarkt

De marktanalist van Productschap Akkerbouw sprak deze week samen met Blonk op een bijeenkomst van de Nederlandse Akkerbouwvakbond (NAV) in Bruinisse over de situatie op de graanmarkt.

Aan zijn opmerking over de betrouwbaarheid van de Amerikaanse graanrapporten voegt Klein overigens toe dat de werkelijke consumptiecijfers moeilijk zijn te achterhalen.

'Maar wij geloven niet dat door de economische crisis de consumptie van tarwe ineens zoveel lager is. Dat geldt zeker voor landen als China en India, daar wordt de behoefte aan granen alleen maar groter.'

Consumptie te rooskleurig

Blonk zegt dat ook de berichten van de Europese Unie over Europese tarwevoorraden, die uitgaan van een hoeveelheid tarwe die genoeg is voor 5,2 weken consumptie, volgens hem te rooskleurig zijn.

Europa heeft al veel tarwe geleverd naar vooral het Midden-Oosten en Afrika en er is nog maar weinig exportruimte over.

Geen glazen bol

Blonk zegt er rekening mee te houden dat in Europa in de periode van mei en juni weleens een tekort aan tarwe kan ontstaan op de markt. Het zou hem niet verbazen als de tarweprijs dit seizoen alsnog uitstijgt boven 300 euro per ton.

'Maar goed ik heb geen glazen bol en heb ook weleens vaker een verkeerde voorspelling gedaan', stelt de graanhandelaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer