EHS Drenthe verder afgeslankt

Provincie Drenthe herziet de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Door rijksbezuinigingen op natuur stellen Gedeputeerde Staten (GS) voor om de EHS-kaart met nog eens 4.900 hectare af te slanken.

De EHS wordt hierdoor kleiner dan gepland, maar er ontstaan wel robuuste en aaneengesloten natuurgebieden. In 2010 werd bij de Omgevingsvisie al 2.500 hectare natuur geschrapt.

Ondanks de afgeslankte vorm vindt gedeputeerde Rein Munniksma voor plattelandsbeleid en natuur dat er een goed resultaat is bereikt:

'Doordat we de Europese water- en natuurdoelen beter verbinden en ons richten op grotere natuurgebieden, is een realistische en haalbare EHS ontstaan.'

Duidelijkheid

Munniksma vindt het bovendien belangrijk dat er duidelijkheid is voor de landbouw. 'De ontwerp EHS-kaart kent voor betrokken partijen pijnpunten, maar wordt door allen ondersteund'.

Nu 1.400 hectare agrarisch natuurbeheer de EHS-status verliest en de ambitie tot uitbreiding van 3.500 hectare nieuwe natuur niet wordt gerealiseerd, blijft een kleinere, maar robuuste EHS van 70.000 hectare over, stelt GS.

Nieuwe natuur

Conform het Drents Groenmanifest blijft het de bedoeling om op lange termijn 1.000 hectare nieuwe natuur toe te voegen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer