Haanstra: minder inspraak akkerbouw

LTO-vakgroepvoorzitter Akkerbouw Jaap Haanstra waarschuwt ervoor dat de akkerbouwsector door het verdwijnen van Productschap Akkerbouw (PA) een belangrijk instrument voor inspraak bij beleidszaken kwijtraakt.

'Het productschap is voor ons een ideaal platform om mee te praten over teeltvoorschriften en het praktijkonderzoek', vindt Haanstra.

Hij sprak gisteren in Dronten tijdens themadag Aardappelen van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland over het verdwijnen van de publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties.

Ketenorganisaties stimuleren

Het is volgens Haanstra overigens nog maar de vraag of de strijd rond de productschappen definitief verloren is.

'Landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil in Europa juist de vorming van ketenorganisaties stimuleren. Het is te hopen dat onze overheid daar iets van oppakt.'

Voorzetten PA-activiteiten

Matthé Elema van Productschap Akkerbouw gaf op dezelfde bijeenkomst aan dat de overheid en het bedrijfsleven nu aan zet zijn om te bepalen hoe de activiteiten van het productschap worden voortgezet.

'De exit is nu definitief per 1 januari 2014', stelt Elema. 'Komend jaar wordt nog een relatief normaal jaar. Wel proberen we onze organisatie met gezond verstand af te bouwen en streven we naar een soepele overdracht van activiteiten.'

Fytobouwwerk

René van Diepen van de Nederlandse Aardappelorganisatie vindt het vooral van belang dat het fytosanitaire bouwwerk dat kenmerkend is voor de Nederlandse aardappelteelt blijft gehandhaafd.

'De aandacht voor plantgezondheid is enorm belangrijk voor onze exportpositie', verklaarde hij in Dronten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer