Hertenhek blijft Bollenstreek teisteren

Het hertenhek om de Amsterdamse Waterleidingduinen houdt de Duin- en Bollenstreek nog steeds bezig nu abnormaal veel bokken sterven. Ook komen nog dieren buiten de duinen. Goed beheer is de enige oplossing, stelt LTO Noord.

Hertenhek+blijft+Bollenstreek+teisteren
© akker-huis.nl

‘Een hek moet goed genoeg zijn. Maar als het open staat, is er een probleem’, stelt Martien Zandwijk van LTO Noord-afdeling Duin- en Bollenstreek.

Niettemin weten nog steeds damherten de bollenvelden en de weilanden te bereiken. ‘We hebben de indruk dat mensen bewust het hek openzetten. Maar het is lastig daar bewijs voor te vinden.’

Sterfte

Het afgelopen jaar stierven zo’n tachtig herten in het duingebied. Dat waren er een jaar eerder veertig.

Volgens beheerder Waternet is de oorzaak onduidelijk. Vermoed wordt dat de langer durende bronstijd een rol speelt. Bokken eten dan bijna niets en dat kost veel energie.

LTO Noord wijt de sterfte aan de nog steeds groeiende populatie in de duinen, volgens de laatste officiële telling minimaal 1.759 damherten. Zandwijk vreest voor ziektes en verdere overlast. ‘De dieren gaan toch op zoek naar voedsel, dus doen ze alles om voorbij het hek te komen. Zeker als straks in het voorjaar de hyacinten opkomen.’

Dupe

Vereniging Het Edelhert wijst op nieuwe gegevens waaruit blijkt dat de herten nog niet gewend zijn aan de nieuwe situatie, maar in de duinen is wel voldoende voedsel. Voorzitter Jozef Linthorst: ‘Ze blijven hangen bij het hek’.

Wel vindt Linthorst dat de eigenaar van de Waterleidingduinen, gemeente Amsterdam, verantwoordelijk is voor het beheer. ‘Wij vinden dat er beheerd moet worden, maar dat is geen eerste vereiste zoals in de Oostvaardersplassen. Als de dieren echt creperen, moet je ze afschieten. Ze mogen niet de dupe zijn van een experiment.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer