Meer werk in tuinbouw

De werkgelegenheid in de tuinbouw blijft stijgen en het aantal openstaande vacatures is toegenomen. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor Tuinbouw 2012 die het Productschap Tuinbouw (PT) uitgeeft.

Meer+werk+in+tuinbouw
© Nieuwe Oogst

De totale werkgelegenheid in personen is in 2011 gestegen naar 396.000. Het jaar ervoor waren nog 390.000 mensen werkzaam in de tuinbouw.

Het aantal vacatures is gestegen van 7.200 naar 7.600. Deze cijfers tellen voor alle geledingen in de tuinbouw.

Flexibele krachten

Sinds 2000 is het aantal flexibele krachten (uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk dienstverband) in de tuinbouwsector met 80 procent toegenomen. Zij maken bijna de helft uit van het totaal.

Ruim een derde van alle bedrijven in de tuinbouw maakt gebruik van uitzendwerk.

Loonlijst

In 2013 verwacht ruim een derde van de werkgevers nieuwe werknemers in dienst te nemen. Zij ramen dat dit zal gaan om 14 procent van het totaal aantal werknemers dat zij momenteel op de loonlijst hebben staan.

Bij de werving van personeel hebben vooral de bedrijven in de glastuinbouw en open teelten last van een negatief imago als werkgever.

Slecht imago

De meeste werkgevers in deze branches geven aan dat het slechte imago van hun bedrijfstak als werkgever de werving van geschikt personeel moeilijk maakt.

Sinds 1998 geeft de Arbeidsmarktmonitor Tuinbouw elke twee jaar een beeld van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de tuinbouw- en groensector.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer