25+procent+aardappelen+vrij+beschikbaar
©

25 procent aardappelen vrij beschikbaar

Van de aardappeloogst 2012 is per half november nog 25 procent vrij beschikbaar. Dat blijkt uit een voorraadinventarisatie van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

Dat is 6 procent minder dan vorig jaar en in absolute tonnen zelfs 15 procent minder. VTA inventariseert drie keer per jaar de aardappelvoorraad bij een representatief deel van haar leden.

Totaal vertegenwoordigen de VTA-leden 40 procent van het Nederlandse consumptieareaal. Van de eerste inventarisatie was 15 november de peildatum.

Minder productie

Het areaal aardappelen in Nederland was afgelopen seizoen 7 procent kleiner dan in 2011. Met een gemiddelde opbrengst die onder meer vanwege rooiverliezen 5,5 procent lager uitvalt, is de productie in totaal 12,5 procent minder dan de aardappelproductie in 2011.

Uit de meting van VTA blijkt dat het aantal geleverde tonnen op de peildatum vergelijkbaar is met hetzelfde moment vorig jaar. Het voorraadniveau is echter aanzienlijk lager vanwege de kleinere oogst en dat biedt volgens VTA perspectief voor het afzetseizoen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer