Paard+in+de+wei+wordt+te+dik
© myequineclinic.com

Paard in de wei wordt te dik

Paarden die onbeperkt in de wei grazen, worden te dik. Dat stellen onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research in rapport De optimale inrichting van paardenweides.

De onderzoekers adviseren paarden niet onbeperkt in de weide te laten grazen. Met behulp van voedernormen is uit te rekenen hoeveel gras een paard werkelijk nodig heeft op basis van energiebehoefte.

Het blijkt dat voor veel recreatiepaarden een onbeperkte grasopname in combinatie met de geringe beweging leidt tot een overmaat aan energie.

Overgewicht

Bovendien is overgewicht er met geen of slechts recreatief gebruik (1 tot 2 uur rijden per dag) niet af te trainen. Overgewicht veroorzaakt gezondheidsproblemen als hoefbevangenheid en insulineresistentie.

Paarden hebben zelf geen ‘stop’ in de voeropname. Voor een goede stofwisseling hebben ze vrijwel continu ruwvoer nodig, waarvan een deel structuurrijk moet zijn.

Ruwvoer

Daarom adviseert Livestock Research om paarden in weiden met energierijk gras ook grof (minder energierijk) ruwvoer te geven.

Als de graszode erg dicht is, valt de opname eveneens te beperken door de paarden in erg weinig (kort) gras te laten grazen. Dat heeft echter wel een hoger suikergehalte waar sommige paarden overgevoelig voor zijn.

• Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer