Onbeperkt ruwvoer paarden ter discussie

Het paard onbeperkt ruwvoer verstrekken klinkt aardig, maar kan leiden tot overgewicht. De eigenaar moet daarom goed het gewicht in het vizier houden.

Onbeperkt+ruwvoer+paarden+ter+discussie
© Mariel verkaik. ZLTO

Dat kwam naar voren uit een discusie tussen Paul van de Laar van de ZLTO-vakgroep Paardenhouderij en de aanwezigen, maandagavond tijdens een bijeenkomst van ZLTO en FNRS bij pensionstal Lagewald in Groesbeek.

Tijdens deze avond kwamen verschillende facetten rond het welzijn van paarden aan bod. Hieruit blijkt dat een aantal mensen denkt te weten wat goed voor het paard is, maar dat de waarheid anders is.

Van de Laar vindt daarom voldoende kennis en kunde van de paardenhouder van groot belang. De Gids voor goede praktijken van de www.sectorraadpaarden.nlSectorraad Paarden kan hierbij een hulpmiddel zijn.

Hij vindt dat welzijn iets is om als sector zelf op te pakken. ‘Hoe zorgen we er als paardenhouders voor dat we geen regels en wetgeving vanuit de overheid krijgen opgelegd? De gids biedt daarvoor volop handvatten.’

Vanuit de sector is gisteren een nieuwe campagne gestart om het verbeteren van welzijn onder de aandacht te brengen, met een www.voorkompaardenleed.nlwebsite over het voorkomen van paardenleed.

ZLTO, die zelf ook zitting heeft in de Sectorraad Paarden, heeft zelf een www.zlto.nl/onderwerpen/24/Paardenwelzijndossier over paardenwelzijn op haar site gemaakt.

Praktijk

Dat goed welzijn in de praktijk zeker mogelijk is, toonde de familie Janssen van pensionstal Lagewald na afloop tijdens de rondleiding. Naast alle faciliteiten rond huisvesting trok vooral de individuele en groepshuisvesting veel aandacht. Met name de groepshuisvesting wordt bij de Nederlandse pensionstalling nog niet vaak toegepast.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer