Sterke groei co-vergisters

Co-vergisting van dierlijke mest groeide sterk in de periode 2006-2010. Voor 2006 was slechts een tiental bedrijven actief. Momenteel zijn er ongeveer 90 bedrijven die een of meer vergisters exploiteren, weet het CBS.

Sterke+groei+co%2Dvergisters
© Inaxion Frans Loos

Ook de aard van de bedrijven veranderde, van kleinschalige boerderijvergisters naar samenwerkingsverbanden die op regionale schaal actief zijn.

De groei vlakte in 2010 en 2011 af en in 2011 lijkt de productie van hernieuwbare energie uit co-vergisting zelfs iets te zijn gedaald. Een belangrijke oorzaak hiervoor zijn volgens het CBS de hoge prijzen voor energierijke co-substraten.

Maïs en glycerine

Het materiaal dat de vergisters ingaat bestaat voor meer dan de helft uit rundvee- en varkensmest. Daarnaast wordt een breed scala aan co-substraten toegevoegd, waaronder maïs en glycerine.

Door de lage calorische waarde van mest is de bijdrage aan de biogasproductie ongeveer 15%. Rundveebedrijven met een vergister kunnen in de meeste gevallen het digestaat toepassen op eigen grond.

Onvoldoende plaatsingsruimte

Varkensbedrijven of regionaal opererende bedrijven beschikken meestal niet over voldoende plaatsingsruimte. Het digestaat wordt dan bij andere landbouwbedrijven afgezet. Dat gebeurt eventueel na scheiding in een dunne en een dikke fractie of na hygiënisatie naar het buitenland.

Alleen door export wordt momenteel een deel van de mineralen definitief afgevoerd. De hoeveelheid die de grens overgaat, blijkt ongeveer even groot als de via co-substraten aangevoerde totaal.

• Klik voor complete CBS-rapport op bijgesloten pdf

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    75 %
  • Woensdag
    15° / 9°
    80 %
Meer weer