%27Vergisterboer+dupe+malafide+handelaren%27
©

'Vergisterboer dupe malafide handelaren'

Boeren met mestvergisters worden onterecht in een kwaad daglicht geplaatst door enkele malafide handelaren van grondstoffen. Dat stelt Eric Douma, LTO-bestuurder Duurzame Energie.

Hij reageert daarmee op de uitzending die KRO Reporter vanavond uitzendt over vermeende schadelijke stoffen voor landbouwgrond en omwonenden veroorzaakt door mestvergisters.

De Partij voor de Dieren roept na aanleiding van het nog uit te zenden programma op tot een bouwstop voor mestvergisters.

'Geurtje'

'De wet is nu zo dat handelaren stoffen kunnen afleveren en er daarna vanaf zijn. Als er een 'geurtje' aan zit, ligt de verantwoordelijkheid bij de boer', geeft Douma aan.

'De politie moet daarom bij aflevering van niet toegestane middelen officieel optreden tegen de vergisterboer terwijl de criminele handelaar fluitend wegrijdt. Tegen die wet strijden wij al lang, helaas nog zonder succes maar we gaan daarmee door.'

Grondstoffen

Daarnaast werkt LTO samen met de mestvergistereigenaren aan een GMP+ certificeringssysteem voor grondstoffen die in vergisters mogen.

'Nu al kan iedereen daar vrijwillig aan mee doen, komend voorjaar hebben we dat helemaal rond. Mestvergisterboeren zijn dus wel degelijk bezig de zaakjes goed te regelen', geeft de LTO-bestuurder aan.

Lees ook de weblog van Eric Douma

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer