'Verkaveling kan sneller en goedkoper'

Ruilverkaveling kan sneller, goedkoper en eenvoudiger met een werkwijze die verantwoordelijkheid neerlegt bij de belanghebbenden en met een strikte handhaving van nieuwe spelregels.

Dat stellen het Kadaster, Dienst Landelijk Gebied en LTO. Deze werkwijze noemen zij 'Verkavelen voor Groei'. Projecten in Winterswijk en Valkenswaard hebben aangetoond dat deze nieuwe aanpak succesvol kan zijn. De drie partijen willen met de nieuwe aanpak een impuls aan de verkaveling geven.

Bij 'Verkavelen voor Groei' bespreken boeren in kleine groepen de mogelijkheden. Het Kadaster heeft digitale techniek beschikbaar waarop de gevolgen van het verkavelingsplan van de boeren direct te zien zijn. Het proces van vrijwillige kavelruil hoeft volgens hem niet langer dan 1 à 2 jaar te duren. Voor wettelijke verkaveling is 3 à 4 jaar nodig.

Korte termijn

Jan van Rheenen, projectleider van DLG vindt dat boeren moeten streven naar een kavelruil voor de korte termijn. Hij denkt daarbij aan een jaar of zeven. 'Daarna is weer zoveel veranderd. Tegen die tijd wil iemand misschien wel stoppen en dat geeft weer nieuwe verkavelingsmogelijkheden.'

Dienst Landelijk Gebied, het Kadaster en LTO schatten dat een betere verkaveling een boer een voordeel van 200 tot 300 euro per hectare kan opleveren. Voor de Nederlandse land- en tuinbouw gaat dat om een bedrag van 160 tot 250 miljoen euro per jaar.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer