Voorlopig geen ophokplicht pluimvee

Een ophokplicht tijdens risicovolle periodes, zoals de vogeltrek, komt er voorlopig niet. Het ministerie van EL&I wil hierover geen besluit nemen, omdat de pluimveesector te veel van mening verschilt over dit onderwerp.

Voorlopig+geen+ophokplicht+pluimvee
© Nicky Corts

De gangbare sector pleit al langer voor een ophokplicht om zo de risico’s op een vogelgriep-uitbraak in te dammen. Vrije uitloopkippen en biologisch pluimvee zijn vatbaarder voor een besmetting met laagpathogene vogelgriep.

Dat type pluimvee komt eerder in contact met wilde vogels, die zo’n virus vaak bij zich dragen.

Imagoverlies

De biologische en scharrelpluimveehouders willen geen ophokplicht, omdat een deel van de export van uitloopeieren dan wegvalt. Ook vrezen zij imagoverlies.

Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) verspreidt een folder onder uitloopbedrijven om te waarschuwen voor bioveiligheid en 'early warning'. Ook wil het productschap de monitoring van pluimvee intensiveren. Ziektes komen daardoor vroegtijdig aan het licht.

Inrichting vrije uitloop

Daarnaast worden tussen de diverse sectoren gesprekken gevoerd over de wijze van inrichting van de vrije uitloop, waarbij kan worden gedacht aan overdekte uitloop. 'Maar dat is tegelijk een Europese discussie', weet PPE-secretaris Ben Dellaert.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer