Achterhoek wil goedkoop biogas produceren

Zes Achterhoekse bedrijven starten een innovatiecentrum. Dat is bedoeld voor de ontwikkeling van nieuwe technieken en concepten voor omzetting van organische reststromen naar producten met een economische waarde. Doel: goedkoop biogas produceren.

Als bijvoorbeeld alle lokale mest, gras, groente, fruit en tuinafval, slootklantmaaisel, zuiveringsslib en andere organische reststromen zouden worden gebruikt voor de productie van biogas kan het groene gas het aardgasverbruik van alle 140.000 huishoudens in de Achterhoek vervangen.

Dat scheelt 570.000 ton CO2-uitstoot per jaar. Op dit moment is de productie met de huidige technieken nog veel te duur.

Innovatieve technieken

De Achterhoekse bedrijven Forfarmers, Groot Zevert, Waterstromen, Nijhuis Water Technology, Wilba Techniek en Dorset zijn ervan overtuigd dat er innovatieve technieken zijn te ontwikkelen voor het maken van nieuwe, waardevolle producten uit organische reststromen.

Voorbeeld is productie van verkoopbare kunstmestproducten en schoon water uit vergiste mest. Dat zou de productie van biogas veel goedkoper maken, omdat nu nog veel kosten moeten worden gemaakt om de vergiste mest af te voeren.

Stimuleren

De bedrijven hebben nu stichting Biomassa opgericht. Deze gaat de ontwikkeling van nieuwe technieken stimuleren door de oprichting van een innovatiecentrum.

Daar kunnen bedrijven technieken en installaties voor de verwerking van organische reststromen tot productie van groen gas en andere eindproducten in de praktijk testen en optimaliseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer