'Natuur in Zuid-Holland mogelijk'

'Het rapport van de externe commissie Ontwikkelopgave Natuur is voldoende basis om een voorstel te kunnen maken voor de ontwikkeling van natuur in Zuid-Holland tot 2021, waarbij doelen en middelen in balans zijn.'

Dat zeggen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland in reactie op het rapport van de commissie. Bekend was al dat de ontwikkeling van natuur zich enkel richt op internationale doelen en juridische verplichtingen.

Voor het beheer van de natuurgebieden is meer geld beschikbaar dan waar provincie Zuid-Holland rekening mee heeft gehouden. Dat is overigens niet genoeg voor het totale beheer. Hierdoor blijft het in de toekomst nodig om de kosten voor beheer te verlagen.

EHS

De commissie stelt dat de herijkte Ecologische Hoofdstructuur ongeveer 90.000 hectare kleiner is dan oorspronkelijk voorzien. In haar advies geeft de commissie aan hoe de provincies dat kunnen doen.

Voor de ontwikkelopgave tot 2021 moet 17.000 hectare grond worden verworven en moet 40.000 hectare worden ingericht.

Europese verplichtingen

De provincies geven aan dat voor de Europese verplichtingen aanvullend nog ongeveer eenzelfde opgave nodig is. Hierover moeten bij de evaluatie in 2016 afspraken worden gemaakt.

Bij deze evaluatie, die in het akkoord tussen rijk en provincies is overeengekomen, moet ook worden bepaald of de nu beschikbare middelen toereikend zijn voor de opgave tot 2021.

ILG

De decentralisatie van taken op het gebied van natuur naar de provincies, betekent ook het einde van het landelijke Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). De provincies en het rijk hebben overeenstemming bereikt over die financiële afronding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer