Veehouderij
© Twan Wiermans

Veehouderij

Vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst besteedt komende zaterdag aandacht aan het beheer van gras.

Gewas van beheersgrasland beter benutten binnen je bedrijfsvoering, is de insteek van praktijknetwerk Kruidenrijk Kuikengras. Kuikengras dat op een goede manier is geproduceerd, kan een belangrijk onderdeel van het rantsoen zijn.

Grasopbrengst is ook op de lange termijn belangrijk. Veehouders dienen het hele plaatje van plant, bodem, vocht en financiën in ogenschouw te nemen, stellen onderzoekers van Arcadis, Louis Bolk Instituut en Alterra.

Verder in dit nummer:

• Het zinkgehalte in voeders voor gespeende biggen kan fors omlaag. Tot dusver wordt een maximum van 150 milligram per kilo voer gehanteerd. Onderzoek wijst uit dat 80 milligram zink per kilo voer voldoende is voor een goede groei.

• De Europese Unie voerde de eerste 6 maanden van 2012, ondanks krap aanbod op de eigen markt, 8% minder rundvlees in dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Australië voert zijn exporten naar Europa op.

• Biologische opfokkers leren hennen al vroeg gedrag aan dat later bij de biologische leghennenhouders goed van pas komt. 'De hennen kunnen zichzelf bijvoorbeeld goed afleiden', zegt opfokker Elly Remijnse.

• Grondstofprijzen gaan fors omhoog, maar de opbrengstprijzen van vlees, melk en eieren ook. 'Er is sprake van een kentering’', zegt directeur Pierre Berntsen van Agrarische Bedrijven ABN Amro.

Vaste Rubrieken:

Maïsmeetnet: In deze rubriek wordt de maïsgroei in Nederland elke 2 weken gevolgd. Deel 11: Er wordt nog weinig gehakseld
Productnieuws: Een overzicht van nieuwe en vernieuwde producten voor de veehouderij
Columns: Dit keer vakgroepvoorzitter Annechien ten Have (varkenshouderij) over de AH-kortingseis, biologisch melkveehouder Guido Frijns over de biomelkprijs en Nieuwe Oogst-redacteur Caroline van der Plas: 'Vega- en vleessector maken liever gehakt van elkaar'
Buitenlandpost: Melkveehouder Helwi Tacoma vanuit Nieuw-Zeeland over melkzucht en mineralen

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Veehouderij 13-09-2012
Veehouderij 29-08-2012
Veehouderij 18-07-2012
Veehouderij 28-06-2012
Veehouderij 13-06-2012
Veehouderij 31-05-2012

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer