Consument bepaalt wat 'beste' kip is

De consument is de enige die kan bepalen wat het ‘beste’ pluimveehouderijsysteem is. Dat concludeert een onderzoek naar verschillen tussen diverse systemen, van Wageningen Universiteit in opdracht van Productschap Pluimvee en Eieren.

Consument+bepaalt+wat+%27beste%27+kip+is
© Twan Wiermans

Er is wetenschappelijk niet 1 systeem aan te wijzen dat op alle fronten beter scoort dan andere. Gangbaar is bijvoorbeeld milieuvriendelijker dan biologisch, maar qua dierenwelzijn scoren vrije uitloop en biologische houderijsystemen weer beter.

Wat het beste is, is afhankelijk van wat de consument belangrijk vindt, concluderen de onderzoekers.

Verschillen

Voor schadelijke stoffen in het vlees zijn er geen significante verschillen tussen de systemen. Filets uit de reguliere en biologische productie zijn even vaak positief voor ESBL, maar het aantal kiemen is lager op biologische filets.

Salmonella komt in gelijke mate voor bij regulier en scharrel binnen. Bij biologisch komen iets minder salmonella-positieve koppels voor. Maar Campylobacter komt weer het meeste voor bij vrije uitloop en biologische kippen.

Diergezondheid en dierenwelzijn

Veel verschillen in diergezondheid zijn er niet tussen de diverse houderijsystemen, al wordt in de alternatieve houderij (scharrel en biologisch) minder antibiotica gebruikt.

Op het aspect dierenwelzijn scoren de alternatieve systemen ook beter: de kuikens kunnen beter lopen en hebben minder last van hittestress. Biologische kippen hebben weer vaker hakdermatitis dan binnen gehouden kuikens (regulier en scharrel), aldus het www.mijnpve.nl/wdocs/dbedrijfsnet/up1/ZyevmqsIsD_Rapport_619_Vergelijking_productiesystemen_vleeskuikens_def_27-08-12.pdfonderzoek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer