Kosten wilde ganzenbeheer kunnen omlaag

Bij ongewijzigd beleid stijgen de kosten voor het beheer van wilde ganzen de komende jaren van € 26 miljoen tot € 38 miljoen in 2018. Een verbeterde aanpak, zoals de gezamenlijke provincies (IPO) en de Ganzen7 (G7) hebben voorgesteld, kunnen de kosten flink naar beneden brengen.

Dat blijkt uit onderzoek van CLM en LEI Wageningen UR in opdracht van het ministerie van EL&I, IPO en de G7. Ingrijpen is nodig omdat bij ongewijzigd beleid het aantal ganzen in de winter groeit met bijna 50% tot 3,3 miljoen in 2018. In de zomer zal het aantal ganzen bijna verviervoudigen tot 1,4 miljoen.

Ganzen veroorzaken schade aan grasland en andere gewassen. Voor deze schade worden land- en tuinbouwers ten dele gecompenseerd.

Vergoedingssysteem

Zowel IPO als de G7 stellen een aanpak voor waarmee het aantal ganzen in de zomer daalt met 60%. Het voorgestelde vergoedingssysteem van ganzenschade voor de agrarische sector van het IPO verschilt echter van dat van de G7. Zo worden in het IPO-voorstel de huidige foerageergebieden met vaste beheersvergoedingen afgeschaft en wordt er minder schade uitgekeerd.

Uit berekeningen van CLM en LEI blijkt dat het G7-scenario in 2018 bijna € 28 miljoen kost tegenover € 14,5 miljoen voor het IPO-scenario.

De G7 bestaat uit De12Landschappen, Federatie Particulier Grondbezit, LTO Nederland, Natuurmonumenten, Stichting Agrarisch en Particulier Natuur- en Landschapsbeheer Nederland, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer