Tweede+aardwarmtebron+in+Koekoekspolder
© Nieuwe Oogst

Tweede aardwarmtebron in Koekoekspolder

Het terugpompen van water op bijna 2 kilometer diepte in de bodem bij het aardwarmtecluster in de Koekoekspolder kost meer energie dan verwacht.

Dat bleek gisteren tijdens een bezoek van demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I aan de Koekoekspolder. Projectdirecteur Radboud Vorage van het aardwarmtecluster gaf aan dat er zwaardere pompen nodig zijn om het afgekoelde bronwater terug in de bodem te injecteren.

Vanaf eind maart wordt er getest met het gebruik van de warmte van het bronwater voor het verwarmen van tuinbouwkassen. Uitgangspunt was dat voor het verkrijgen van 15 kilowatt aan warmte uit de bron ongeveer 1 kilowatt elektriciteit nodig was voor de pompen. 'Nu blijkt dat hiervoor 1,5 kilowatt nodig is. Hierdoor zal de kostprijs voor de aardwarmte hoger uitkomen', stelt Vorage.

Gaskraan dicht

De test van de aardwarmtebron verloopt naar wens. Een van de deelnemende tuinders van het cluster haalt in de testfase 80% van zijn energiebehoefte uit aardwarmte. Streven is de volledige energiebehoefte in te vullen met aardwarmte, zodat hij de gaskraan geheel dicht kan draaien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
 • Maandag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer