'Met minder subsidie meer natuur'

Het moet mogelijk zijn met minder subsidie meer natuur aan te leggen. Dat zegt directeur Walter Kooy van het Nationaal Groenfonds.

'De natuur moet minder afhankelijk van de overheid worden', zegt Kooy in Trouw. Volgens de directeur van het Nationaal Groenfonds bestaat momenteel een derde van de inkomsten van natuurbeherende organisaties uit subsidies, een derde uit giften en een derde uit eigen verdiensten.

Omdat bezuinigingen onvermijdelijk zijn, stelt Kooy een andere verhouding voor: 15% overheidssubsidies, 40% donaties en 45% eigen inkomsten.

EHS

Bij de ontwikkeling van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) zou het bedrijfsleven meer betrokken moeten worden, vindt de directeur van het Nationaal Groenfonds. Ook zou er volgens hem meer natte natuur moeten worden ontwikkeld in plaats van nog meer landbouwgrond om te vormen tot natuur.

'We moeten een nieuw diepgaand conflict met de agrarische sector vermijden', meent Kooy. 'Die reconstructies gaan ook te traag en zijn te duur.' En er zijn volgens hem ook goede argumenten om in eigen land de duurzame voedselproductie in stand te houden, en die vraagt ruimte.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer