Nieuwe+kever+in+paprikakas
© Nieuwe Oogst

Nieuwe kever in paprikakas

Bij een paprikateler in het Westland is een nieuwe schadelijke keversoort aangetroffen. Het diertje wordt met de zwaarst mogelijke bestrijding uitgeroeid.

Vanavond maakte het ministerie van EL&I bekend dat de snuitkever Pepper weevil voor het eerst in Nederland is opgedoken. Het beestje kan veel schade veroorzaken aan de paprikateelt, maar heeft onder de EU-regelgeving geen bestrijdingsplichtige status.

Vanwege het grote economische risico voor veel telers wordt de kever uitgeroeid om verdere verspreiding onmogelijk te maken. Staatssecretaris Henk Bleker wil, vooruitlopend op de oprichting van een Plantgezondheidsfonds, een deel van de schade voor de getroffen Westlandse ondernemer vergoeden.

Snelle ontwikkeling

De Pepper weevil (Anthonomus eugenii) komt oorspronkelijk in het zuiden van de Verenigde Staten en Midden-Amerika voor en is voor zover bekend niet eerder in Europa aangetroffen. De Nederlandse winters zijn voor de kever te koud, maar hij kan zich wel in kassen vestigen. Binnen twintig dagen ontwikkelt de Pepper weevil in grote aantallen van ei tot vruchtbare volwassene.

Bloemknoppen of jonge vruchten waar larven in zitten ontwikkelen zich niet of niet goed tot rijpe vruchten maar vallen vaak voortijdig af. Ook oudere vruchten worden aangetast. Door de snelle vermenigvuldiging kan grote economische schade ontstaan.

Maatregelen

De teler zelf heeft op 19 juli de NVWA de aanwezigheid van de kever gemeld. Hoe de kever in de kas is gekomen is niet bekend. Onmiddellijk na constatering van de vondst heeft de NVWA de afzet van het bedrijf stilgelegd en de plantenresten gecontroleerd en onder toezicht afgevoerd. Op de andere bedrijfslocatie van de teler is geen kever aangetroffen, bij een naastgelegen bedrijf hoogstwaarschijnlijk wel.

Inmiddels is begonnen met de ruiming van de kas. De schade van de teler valt in principe onder het bedrijfsrisico, maar er is hier sprake van een uitzonderlijke situatie. Daarom komt Bleker de ondernemer in 25% van de kosten tegemoet. De staatssecretaris dringt aan op een spoedige verbreding van het Plantgezondheidsfonds, dat in de toekomst kan voorzien in een tegemoetkoming voor uitbraken van schadelijke organismen in de plantaardige sector.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer