Belgen houden ziekte BVD zelf in stand

Op ruim driekwart van de Vlaamse rundveebedrijven worden antistoffen tegen de ziekte BVD aangetroffen, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT).

Bijna een kwart van de met BVD besmette dieren op Belgische melkveebedrijven wordt doorverkocht naar andere rundveebedrijven. Zo wordt verdere verspreiding in de hand gewerkt.

De cijfers komen uit onderzoek van Dierengezondheidzorg (DGZ) Vlaanderen. Die adviseert veehouders bij aankoop eerst de dieren te laten testen.

Virusverspreiding

Een Veepeilerstudie, uitgevoerd door DGZ-dierenarts Stefaan Ribbens, onderzocht de virusverspreiding die veroorzaakt wordt door permanente virusuitscheiders (BVD-dragers) die in de kudde aanwezig zijn.

Gedurende de studieperiode bleken in het lab van DGZ maar liefst 2542 dieren van 1076 verschillende bedrijven positief te testen op het BVD-virus.

BVD-drager zsm opruimen

Als de diagnose wordt gesteld, heeft een veehouder er alle belang bij om de BVD-drager zo snel mogelijk op te ruimen. Dat gebeurde met 1411 (55,5%) van de dragers. 549 dieren (bijna 22%) werden in de loop van hun leven verplaatst naar een ander rundveebedrijf.

Daar hebben ze dus dieren besmet. 470 dragers (ruim 18%) waren midden oktober 2011 nog steeds in leven op het beslag van bloedonderzoek.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer