Nog+veel+vragen+over+teelt+op+water
© Nieuwe Oogst

Nog veel vragen over teelt op water

De teelt op water van met name groentegewassen lijkt voldoende kansen te bieden. Toch zijn er nog vragen over de teeltwijze en de beste teeltsystemen voor waterteelt.

Om de praktijk bij te praten over de stand van zaken met betrekking tot teelt op water, was er gisteren op Proeftuin Zwaagdijk een informatiebijeenkomst. Deze activiteit was onderdeel van het innovatieprogramma www.teeltdegronduit.wur.nl‘Teeltdegronduit’.

'In eerste instantie lijkt teelt op water vooral geschikt voor intensief geteelde gewassen met groeiseizoen van 4 tot 8 weken', aldus Chris Noordam tijdens de bijeenkomst in Zwaagdijk. 'Zeker voor teelten met meer groeidagen, zoals kool of prei, zijn er nog wel aspecten die verder moet worden uitgezocht.'

Teeltvijvers

Noordam is samen met een compagnon een aantal jaren geleden het bedrijf Cultivation Systems gestart. Zij ontwikkelen met name voor sla een teeltsysteem met drijvers in grote teeltvijvers. Cultivation Systems is wereldwijd betrokken bij projecten met teelt op water.

'Valkuilen in de teelt op water zijn de start met ongeschikt plantmateriaal of door uit te gaan van te hoge plantaantallen', zegt Noordam. 'Het is verder van belang om voor de ontwikkeling van een sterk wortelgestel de planten niet te veel te verwennen en ervoor zorgen dat de teeltomgeving relatief droog is.'

Verdubbeling opbrengst

Kansen voor teelt op water van bijvoorbeeld sla zijn volgens Noordam de hogere productie en de betere kwaliteit.

'Doordat de teeltomstandigheden beter te sturen zijn, de periode tussen de teelt korter en de ruimtebenutting nog beter is onder glas een verdubbeling van de opbrengst zeker mogelijk.'

Weer

 • Woensdag
  7° / 1°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 1°
  80 %
 • Vrijdag
  5° / 2°
  80 %
Meer weer