Aan+de+lopende+band+sla+telen
© Nieuwe Oogst

Aan de lopende band sla telen

Vollegrondsgroentebedrijf Compliment is bezig met de ontwikkeling van een systeem om via een lopende band onder meer sla op water te telen.

Medewerkers van het grote teeltbedrijf in het Brabantse Zeeland bouwden afgelopen jaar een lopende band-prototype voor de waterteelt. De eerste teeltresultaten zijn zo goed dat het de bedoeling is om het experiment verder uit te bouwen.

'Het principe van het systeem is eenvoudig. De band draait boven een bak met water. Het te telen product zaai of plant je aan het begin van de band en na een paar weken kun je aan het eind van de band oogsten', vertelt Ramon Scheepers van Compliment.

Betere smaak

De eerste testen met het teeltsysteem op water voerde Compliment uit met onder meer sla. Volgens Scheepers is sprake van een meeropbrengst, uitstekende kwaliteit en ook betere smaak.

De Brabantse groenteteler gaf gisteren tijdens een informatiebijeenkomst op Proeftuin Zwaagdijk een toelichting op het nieuwe teeltsysteem voor teelt op water.

Kunstmatig licht

In combinatie met kunstmatig licht is het mogelijk om het teeltsysteem met lopende band in meerdere lagen op te zetten. Qua teeltmethode maakt Scheepers al een vergelijking met de champignonteelt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer