%E2%80%98Ik+ga+geen+nacht+lang+stront+vangen%E2%80%99
© NO, Sjoerd Hofstee

‘Ik ga geen nacht lang stront vangen’

Al jarenlang zijn ze 1 van de bekendste en veelbesproken namen in de top van het Nederlandse keuringscircuit: de familie Van der Ploeg uit het Friese Wergea. De fokkerijliefhebbers bij uitstek komen dit jaar met 7 dieren naar de NRM.

'We mochten wel meer dieren meenemen van de selectiecommissie, maar dit aantal geeft wel voldoende extra werk. Het moet ook leuk blijven”, zegt Mark van der Ploeg. Samen met zijn vrouw Sytske en een aantal medewerkers runt Van der Ploeg in Wergea een bedrijf met zo’n 400 koeien.'

Geen grootspraak

Wie een deel van de koppel ziet en ook maar enige kennis van koeien heeft, weet dat Van der Ploegs woorden geen grootspraak zijn. Alleen al de droge koeien zijn een lust voor het oog. Bijna stuk voor stuk lange, sterke en ruim gebouwde dieren, met erg best beenwerk.

Tussen de droge koeien lopen ook verschillende (oud-)kampioenes van nationale en regionale keuringen. Bijvoorbeeld Zwartkop 365, de Lucky Leo-telg die in 2000 NRM-vaarzenkampioen werd, Chief Mark-dochter Wiersma 635 die in 2008 kampioen op de NRM werd en Mr Sam-dochter R Adema 816 die in oktober vorig jaar op de Fryslânshow in Oentsjerk provinciaal kampioen werd.

Bier drinken

Op de dag van de keuring rijdt Van der Ploeg met zijn koeien ’s ochtends vroeg naar Zwolle. 'In Utrecht zijn we een keer met de koeien een dag eerder gekomen. Dat doe ik nooit weer. Je doet de hele avond en nacht niets anders dan stront opvangen. Van ellende ga je maar weer bier drinken. Niemand wordt er beter van.'

• Lees het hele interview met Mark van de Ploeg deze zaterdag in het vakkatern veehouderij van Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer