Zonnepaneelindustrie ligt op zijn gat

Goedkopere zonnepanelen zorgen voor goedkopere duurzame energie, maar ook voor een reeks faillissementen van fabrikanten. Dat meldt nuzakelijk.nl.

Zonnepaneelindustrie+ligt+op+zijn+gat
© JOs thelosen

Ondanks dat er dit jaar waarschijnlijk een record aan zonnepanelen wordt verkocht, vindt er een slachting plaats in de sector. Overheidssubsidies worden aan banden gelegd, Europese banken stoppen met financiering en Chinese zonnepaneelmakers kunnen het gewicht van hun schulden niet meer aan.

Zonnepaneelmakers lieten in 2007 nog winstmarges zien van 50%. Nu zijn de marges helemaal verdwenen. Als gevolg daarvan ging een hele rits zonnepaneelfabrikanten failliet. In de Verenigde Staten staat vooral het faillissement van Solyndra symbool voor de neergang in de sector.

Aantrekkelijker

Voor energieverbruikers wordt zonne-energie juist aantrekkelijker. Begin dit jaar kostte een zonnepaneel nog € 1,6 per watt. Nu is dat € 1 per watt. Hiermee worden nauwelijks de materiaalkosten gedekt, geeft nuzakelijk.nl aan.

Waarschijnlijk wordt de situatie volgend jaar niet beter. Lyndon Rive, topman bij een Amerikaanse installateur van zonnepanelen, denkt dat € 0,85 per watt de bodemprijs is.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer