Zonne%2Denergie+zonder+subsidie+rendabel
© JOs thelosen

Zonne-energie zonder subsidie rendabel

LTO Noord start in Overijssel en Flevoland met het project ‘Vraagbundeling zonnepanelen’. Door gezamenlijke inkoop van zonnepanelen kan fors voordeel voor leden worden behaald.

'Zonder subsidie kan de investering in zonne-energie toch rendabel zijn', zegt Gerard van Drooge van Projecten LTO Noord.

Hoe meer boeren mee doen, hoe goedkoper LTO Noord collectief zonnepanelen kan inkopen voor de leden. 'We moeten genoeg volume achter ons hebben', legt Van Drooge uit. 'Stel dat we uitkomen op een totale order van € 30 miljoen. Dan wordt het voor een leverancier interessant om daar forse korting op te geven.'

Ledenactie

De ledenactie die LTO Noord heeft opgezet, komt voort uit de minimale mogelijkheden voor ondernemers om in aanmerking te komen voor subsidie op zonne-energie. SDE-subsidie is belangrijk bij het rendabel maken van de investering. Maar voor zonne-energie is weinig budget beschikbaar.

Reden voor LTO Noord om te gaan zoeken naar een alternatief, waarbij zonne-energie zonder subsidie voor boeren wél rendabel kan worden. Dat heeft geresulteerd in het project www.vraagbundelingzonnepanelen.nlVraagbundeling zonnepanelen.

Terugverdientijd

Van Drooge: 'Wij willen zo veel voordeel behalen, dat de terugverdientijd van de investering uitkomt op maximaal 10 tot 12 jaar. Maar het moet nog blijken of we dit effect kunnen bereiken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer