Mouters halen brouwgerst ver weg

Nederlandse mouters konden vanwege een tegenvallende kwaliteit afgelopen jaar niet of nauwelijks Nederlandse brouwgerst verwerken.

Mouters+halen+brouwgerst+ver+weg
© Nieuwe Oogst

Om te kunnen beschikken over voldoende grondstof kocht onder meer Holland Malt brouwgerst aan in Argentinië. De mouterij in Eemshaven verwerkt op jaarbasis zo’n 200.000 ton brouwgerst. Daarvan is normaal gesproken ruim 25% afkomstig van Nederlandse gersttelers.

In grote delen van Europa was in 2011 de kwaliteit van gerst zeer matig. Dat had onder meer te maken met droogte in het voorjaar en met de natte weersomstandigheden in de bloeiperiode.

Geen kwaliteitspremie

In een persbericht over de basisprijzen in de graanpool meldt Agrifirm Plant dat dit jaar geen gerst is geleverd aan mouters. De coöperatie heeft daardoor aan de leveranciers geen kwaliteitspremie kunnen uitkeren. Alle partijen gerst zijn afgezet op de voermarkt.

Nederlandse mouters verwerken naast binnenlands product vooral brouwgerst uit Frankrijk of Engeland. Omdat de aanvoer uit die landen ook tegenviel, week Holland Malt afgelopen jaar als uitzondering uit naar Zuid-Amerika.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer