Stro+onder+ma%C3%AFs+inkuilen+succesvol
© Broos Water

Stro onder maïs inkuilen succesvol

Stro onder snijmaïs inkuilen voorkomt nagenoeg het verlies van perssappen en zorgt voor behoud van voerderwaarde. Die conclusie staat in de concepteindrapportage van de proef ‘absorberende onderlaag van stro in de praktijk’.

Op 13 melkveebedrijven in Nederland, vallend onder 13 verschillende waterschappen, is afgelopen herfst stro onder de maïs ingekuild. Doel was het verlies van perssappen uit de kuil te verminderen.

Verlies van perssappen kost voederwaarde en daarbij zijn de sappen schadelijk voor het oppervlaktewater.

Voederwaarde

De resultaten zijn erg positief te noemen, stelt onderzoeksbureau Broos Water die de proef bij de bedrijven begeleidde en uitvoerde. Het ondergekuilde stro won, op structuur en ruwe celstof na, op alle punten aan voerderwaarde.

De VEM van het uitgekuilde stro steeg duidelijk en de darmverteerbaar eiwit-waarde ligt zelfs driemaal hoger.

Zetmeelgehalte

Het zetmeelgehalte in de stro was bij uitkuilen zo’n 10% gestegen. Daarbij merken de onderzoekers echter op dat er een forse spreiding tussen de verschillende maïskuilen zat.

• Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

  • Donderdag
    17° / 8°
    10 %
  • Vrijdag
    17° / 9°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 12°
    70 %
Meer weer