Hogere+stroomrekening+nieuwe+melkveestal
© Nieuwe Oogst

Hogere stroomrekening nieuwe melkveestal

Melkveehouderijen die recent hebben gebouwd, gebruiken veel meer stroom en/of water. Dat komt vooral door factoren als overcapaciteit van de stal en melkstal en te veel lichtpunten met dito voltage per lichtpunt.

Dat blijkt uit gegevens van 6 studieclubs van PPP-Agro. Gemiddeld hadden de daaraan deelnemende bedrijven 96 melkkoeien met ruim 800.000 kilo melkquotum.

Vooral de natrium-hogedruklampen vielen in stroomverbruik op. De opbrengst van die extra lichtsterkte komt waarschijnlijk niet bij de veehouders terecht, maar bij de elektricien of nutsbedrijven, stellen de boeren.

Onnodig branden

Lampen blijven ook vaak onnodig lang branden. Dat kan voorkomen worden door bijvoorbeeld een tijdschakelaar voor de knop te monteren. Gemiddeld werd er 441 kWh per koe per jaar gebruikt. Per 100 liter melk komt dat neer op 5,3 kWh.

Dat liep uiteen van 2,5 tot 9,4 kWh. Uitgaand van 8 cent per kWh houdt dat bij een gemiddeld bedrijf een verschil van € 4416 in, rekent PPP-Agro voor.

Waterverbruik

Ook in het waterverbruik kwamen grote verschillen naar voren. Hierbij telt niet alleen het verbruik, maar op een enkel bedrijf na verdween ook alles in de mestkelder. Dat betekent extra kosten voor opslag en uitrijden.

Weer

 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  8° / -1°
  30 %
Meer weer