Moeraskoorts in provincie Luik

Op 16 mei werd in de provincie Luik een geval van equine infectieuze anemie (EIA), ook wel moeraskoorts genoemd, vastgesteld. Het dier is afgemaakt.

Tien andere paarden op het bedrijf zijn in isolement geplaatst. De ondernemer moet hygiënemaatregelen en bestrijding van insecten toepassen. Alle paardachtigen die met dit paard in contact geweest zijn worden opgespoord en op de ziekte getest. De bedrijven waarop ze zich bevinden worden geblokkeerd.

Nederland

In 2010 is in Engeland een uit Nederland afkomstig paard gevonden met moeraskoorts. Dit paard is toen afgemaakt en het Nederlandse bedrijf, in Ede, kwam in quarantaine. Op dit moment is er binnen Nederland geen specifieke EIA-wetgeving.

Als de Europese wetgeving gevolgd moet worden, worden de Nederlandse bedrijven waar EIA voorkomt afgesloten, zodat er geen paarden het bedrijf op en af kunnen. Ook kan worden besloten dat de paarden met antistoffen tegen EIA worden geëuthanaseerd.

Equine infectieuze anemie is niet op de mens overdraagbaar. Na een incubatieperiode kan de ziekte op twee manieren verlopen: acuut met koorts, zenuw-, hart- en bloedsymptomen (anemie), of chronisch. Soms kent de ziekte een dodelijk verloop, maar een groot aantal dieren vertoont nooit symptomen. Stress kan de ziekte opnieuw activeren. De dieren worden voornamelijk via het bloed besmet, door insectenbeten of besmet materiaal. Ze blijven hun hele leven besmet en kunnen zo andere paarden besmetten. Er bestaat geen enkele behandeling of vaccin.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer