Natuurbeleid is hot verkiezingsitem

Het weer is wisselvallig, het natuurbeleid ook. De frisse wind van het kabinet-Rutte luwt op het natuurdossier. Het Lenteakkoord stelt het natuurbeleid van demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I ter discussie.

De bezuiniging wordt met € 200 miljoen teruggedraaid. Dat wil niet zeggen dat we terug bij af zijn en dat de discussie van de afgelopen anderhalf jaar voor niets is geweest. Integendeel. De realiteitszin over een haalbaar en betaalbaar natuurbeleid is flink verbeterd en de horizon van de plannen is binnen gezichtsveld gebracht. Maar het blijft jammer dat de uitvoeringsfase niet is gehaald.

Voor majeure projecten zoals het Wieringerrandmeer en het Oostvaarderswold is het doek gevallen. De € 200 miljoen zullen voor een belangrijk deel de bezuiniging op het beheer ongedaan maken. Hopelijk krijgt ook het agrarisch natuurbeheer zijn deel.

Voor het individuele agrarische bedrijf is er per saldo de afgelopen twee jaar amper iets veranderd. Er was en is onduidelijkheid en dat blijft ook zo.

Wat uiteindelijk wel of niet onder de EHS gaat vallen en hoe het uitpakt voor de Natura 2000-gebieden waar de stikstofproblematiek speelt, is nog steeds koffiedik kijken.

De nieuwe Wet Natuur is controversieel verklaard. De politiek ziet in het natuurbeleid een belangrijk verkiezingsitem. Dat realiseren de groene organisaties zich ook. Zij representeren een flink deel van het maatschappelijk middenveld en zijn zich bewust van de toenemende invloed en macht op de politiek.

Maandag presenteerden zij een tienpuntenplan. Een van de punten is dat het boerenland terug naar de natuur moet worden gebracht. Dat gaat veel verder dan de inrichting van kerngebieden voor weidevogels en herstel van oude beken en waterlopen.

De groene groep vindt dat het Europees landbouwbeleid de natuur op het boerenland moet ondersteunen. Het sluit aan op de eerste vergroeningsvoorstellen van Eurocommissaris Ciolos. Een behoudende en gedateerde aanpak van back to the sixties.

Gelukkig lijkt het voorstel van Ciolos, mede dankzij Nederland, te worden verlegd naar een maatwerkregeling. Dat geeft ruimte voor een innovatieve aanpak, waarin verduurzamen centraal staat. 16 lidstaten staan erachter.

LTO daagt de politieke partijen uit te kiezen voor deze innovatieve ontwikkeling met de nota 'Beter met minder'. Maar of de groene organisaties ook te overtuigen zijn, is zeer de vraag.

Berend Santema, bsantema@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer