Lang leve Europa

Wat beter samen kan, moeten we samen doen, is het motto van de Europese Unie. Het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) toont het succes van de Europese samenwerking.

Maar er was amper vlagvertoon afgelopen woensdag op de Dag van Europa. De sinds 1985 ingevoerde feestdag geniet weinig bekendheid en de viering blijft uit. Vrijheid vieren wij Nederlanders vooral op 5 mei.

De Europese Unie (EU) is in 1950 opgericht voor het behoud van vrijheid. Centraal stond en staat de gedachte dat alleen de eenwording van de volkeren Europa de zekerheid geeft dat het de zeggenschap over zijn toekomst en zijn invloed in de wereld behoudt.

De EU staat in haar 62-jarig bestaan voor de grootste uitdaging tot nu toe. Door de financiële en economische crisis staat bij meerdere lidstaten het water tot aan de lippen. De EU mag het oplossen. Alsof ze zelf de oorzaak van het probleem is.

Maar de oorzaak en ook de verantwoordelijkheid voor het oplossen van de problemen liggen primair bij de lidstaten zelf. Dat is inherent aan de federatieve opzet van de EU. De eigen autonomie van iedere lidstaat bepaalt in hoge mate het economisch en financieel beleid.

In die context hebben toezicht en controle op het nakomen van afspraken te weinig om het lijf gehad. Dat belijden intussen alle lidstaten, maar het kwaad is al geschied.

Zonder EU en zonder euro zou de chaos helemaal compleet zijn. De welvaart in de westerse wereld is gebouwd op de internationale economie. Als 1 land omvalt, gaat het domino-effect werken en volgen er meer.

De EU probeert orde op zaken te stellen en krijgt ten onrechte ook de zwartepiet toegespeeld voor de impopulaire bezuinigingsmaatregelen. Afschuiven op Brussel laat zich politiek goed verkopen.

Door de snelle uitbreiding van het aantal lidstaten komt de EU zichzelf tegen. De toelatingseisen waren te soepel, maar je kunt ook zeggen dat de crisis op het verkeerde moment komt.

De kritiek op het bezuinigingsbeleid neemt toe, maar moet zich niet op Europa gaan richten. Nederland houdt zich opmerkelijk rustig, nadat tijdsdruk vanuit Brussel ons aan een nieuw begrotingsakkoord heeft geholpen.

Opmerkelijk is dat het GLB tot nu toe onverminderd en ongehinderd op de nieuwe periode wordt voorbereid. Dat gaat toch maar liefst over 40% van het EU-budget. Wat dat betreft had de blauwe vlag met sterren het platteland woensdag meer mogen kleuren.

Berend Santema, bsantema@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer