Emotionele+oproep%3A+ander+verdienmodel
© Nieuwe Oogst

Emotionele oproep: ander verdienmodel

Voorzitter Annechien ten Have van LTO-vakgroep Varkenshouderij deed gisteren een emotionele oproep aan retail en slachterijen om te komen tot een ander verdienmodel voor varkenshouders. De sector lijdt momenteel onder lage prijzen en torenhoge voerkosten.

Ten Have deed de oproep tijdens een bijeenkomst van de leden van het Verbond van Den Bosch. Daarin werd door retail, slachterijen, primaire sector, politiek en maatschappelijke organisaties september vorig jaar afgesproken dat in 2020 al het vlees duurzaam is geproduceerd.

'Niemand kan en mag nog willen duiken, want we zullen onomkeerbare stappen moeten zetten, anders blijven we elkaar gijzelen in een systeem dat uiteindelijk alleen verliezers kent', stelde Ten Have.

Verdienmodel

Varkenshouders zien de voerkosten aanzienlijk stijgen en de opbrengstprijs dalen. Er wordt volgens haar letterlijk geen stuiver verdiend. 'We moeten zo snel mogelijk met elkaar het huidige verdienmodel aanpassen aan de veranderende omstandigheden.'

Dat betekent volgens haar een model waarin de voerkosten kunnen worden doorberekend in de verkoopprijzen. 'Doen we dit niet, dan stelt onze gezamenlijke ambitie - al het vlees duurzaam in 2020 - niet veel voor.'

Gezamenlijk belang

Ten Have benadrukt dat iedereen zich moet realiseren dat het een gezamenlijk probleem is. 'Zo niet, dan verdwijnt binnenkort de laatste boer uit Nederland. De consument merkt dat misschien niet eens. Het vlees ligt toch wel in het winkelschap, geïmporteerd uit verre landen.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer