Supermarkten+pareren+kritiek+varkensprijs
© Twan Wiermans

Supermarkten pareren kritiek varkensprijs

Supermarkten zijn niet schuldig aan de lage prijzen die op dit moment voor varkens worden betaald. Dat zegt supermarktkoepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Ook VION, als een van de grootste spelers op de Europese varkensmarkt, pareert de kritiek van de varkenssector.

Varkenshouders vinden dat supermarkten hun concurrentiestrijd uitvechten over de rug van de varkenshouder, waardoor deze een te lage prijs krijgt voor zijn varkens.

Het CBL reageert haast verveeld op de kritiek van de varkenshouderij. 'Is het weer zover?', zegt communicatiedirecteur Marc Jansen. 'Het begint te wennen, dit soort verhalen. Elk jaar is het weer rondjes draaien en elkaar in de staart bijten.'

Marktwerking

Volgens CBL en VION hebben de lage prijzen te maken met marktwerking. 'De prijzen zijn een reflectie van vraag en aanbod.'VION stelt dat productie en afzet van varkensvlees niet alleen een binnenlandse, maar ook een Europese en zelfs mondiale kwestie is.

'80% van het Nederlandse varkensvlees gaat naar het buitenland', stelt VION. Aan die realiteit gaan varkenshouders voorbij, meent het bedrijf. Er zou momenteel een ruime beschikbaarheid zijn van varkensvlees en een terughoudende marktvraag.

Duitsland

In de Duitse markt klinken andere geluiden. Volgens de belangenbehartigers Deutscher Bauernverband en ISN is de markt voor vleesvarkens juist evenwichtig en zijn er helemaal geen overschotten. VION en Tönnies zouden volgens DBV vorige week in Duitsland voorop hebben gelopen in de vraag om de prijzen te verlagen.

Dit alles heeft volgens DBV wel degelijk te maken met de druk van de supermarkten. De organisatie noemt de prijsdalingen 'onacceptabel'. De vleesvarkensprijs bij Vion daalde deze week met liefst 7 cent naar € 1,61 euro per kilo. In Duitsland werd de varkensprijs met 5 cent verlaagd.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer