Voedselperikelen

Voedsel eist deze week de aandacht op. Een groeiend aantal mensen kan het niet meer betalen en een nog grotere groep wordt geplaagd door overmatig gebruik van ongezond voedsel.

Steeds meer mensen doen een beroep op de voedselbank. Zij hebben te weinig geld voor eten en drinken.

Hoofdoorzaak is de economische- en financiële crisis. Menigeen moet een pas op de plaats maken en reserves aanspreken. Helaas blijken die reserves in werkelijkheid vaak een tekort.

De inkomensgroei stagneert en wie met werkloosheid of sociale verandering te maken heeft, krijgt het zwaar voor de kiezen als het huis verkocht moet worden.

Mooi dat de voedselbank op een praktische manier de nood lenigt. Ook mooi dat de voedselbank niet moraliseert en zich niet bezighoudt met de schuldvraag. Dat moet beslist zo blijven.

De voedselbank ontleent zijn bestaan niet aan de hoge prijs van voedsel, maar aan de onmisbaarheid ervan. Eten en drinken zijn in verhouding tot andere gebruiks- en verbruiksproducten goedkoop en betekenen voor de gemiddelde Nederlander niet meer dan een besteding van 17% van het beschikbare budget.

Boeren en tuinders produceren veel voedsel voor bijzonder lage prijzen, vaak zelfs beneden de kostprijs. Het is een geheel andere kant van de medaille, die mogelijk zelfs te weinig aandacht krijgt. Want de vanzelfsprekendheid van voldoende voedsel spoort op den duur niet met de toenemende financiële kwetsbaarheid van bedrijven.

Boeren en tuinders produceren niet alleen veel, maar bovenal gezond voedsel. De vorm waarin het uiteindelijk wordt gegeten en gedronken is dat vaak niet. In het verwerkings- en fabricageproces komt van alles bij elkaar. Lekker en uitnodigend tot meer.

De toenemende consumptie van veel van deze producten bedreigt de volksgezondheid. Zowel fysiek als ook psychisch. Obesitas is bekend, maar nieuw onderzoek toont aan dat ongezond eten intussen ook een toename van dementie op jongere leeftijd veroorzaakt.

De agrarische sector deelt de sleutelpositie in het produceren van duurzaam, veilig en gezond eten met de voedingsindustrie. Tot nu toe zijn we gewend dat de verwerkers de eisen stellen aan de kwaliteit van het te leveren product.

Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Het lijkt mij zelfs niet verkeerd dat de primaire producent zich meer gaat bemoeien met de gezondheidskenmerken van het eindproduct. Dat is beter dan door de overheid een vettaks opgelegd krijgen.

Berend Santema, bsantema@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer