LTO Noord: ruimte voor productielandbouw

De productielandbouw moet genoeg ruimte krijgen in de nieuwe fusiegemeente van Alphen aan den Rijn, Rijnwoud en Boskoop.

Dat stellen voorzitter Coby van Boheemen van LTO Noord-afdeling Rijn- en Vlietlanden, voorzitter Jaap Stapper van LTO Noord-afdeling Alphen-Nieuwkoop en Peter Bontekoe van LTO Noord-afdeling Boskoop in een notitie, die ze deze week naar het programmabureau van de 3 fusiegemeenten hebben gestuurd.

Met de fusie ontstaat de grootste gemeente in het Groene Hart met de melkveehouderij in de veenweiden, akkerbouw in de droogmakerijen en boomteelt in de Greenport Boskoop. 'De landbouw plooit zich in de nieuwe gemeente om de stedelijke gebieden. Dit betekent dat bedrijven zich in een groter geheel ontwikkelen en meer gericht zijn op de productielandbouw en in mindere mate op verbredingsactiviteiten of productie voor de stad', aldus de 3 afdelingsvoorzitters.

Drager

De LTO Noord-afdelingen stellen dat de productielandbouw de 'drager van de sector' is. Tegen verbreding hebben zij geen bezwaar, zolang de productielandbouw niet belemmerd wordt. Ook vragen de afdelingsvoorzitters aandacht voor een goede bereikbaarheid, omdat landbouwmachines steeds groter worden en de melkwagen op een fatsoenlijke manier bij de bedrijven moet kunnen komen.

Verder zijn de LTO Noord-afdelingen bereid om in het licht van het nieuwe GLB boeren te motiveren 'grond beschikbaar te stellen voor natuur- en waterbeheer', mits daar een passende vergoeding tegenover staat.

Omdat de Greenport Boskoop een eigen visie heeft ontwikkeld, is die niet meegenomen in de notitie van de afdelingsvoorzitters.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer