Prototype bladbreekrobot bijna klaar

Technici leggen de laatste hand aan het prototype van de Tomation, meldt Meiny Prins. De directeur van Priva verwacht dat de eerste bladbreekrobots voor tomaten in 2014 beschikbaar zijn voor de praktijk.

Tomation is een project dat 9 jaar geleden startte met als doel om een bladbreekrobot voor de tomatenteelt te ontwikkelen. Toeleverancier Priva werkt in het project samen met een groep van 80 tomatentelers.

Meiny Prins van Priva vertelde gisteren tijdens de studiedag van de NVTL (Nederlandse Vereniging Techniek in de Landbouw) over de stand van zaken van de Tomation. Zij verwacht dat de kosten van het hele project uiteindelijk uitkomen op € 5 miljoen.

Ontwikkelingskosten

Bij de totale kosten is nog geen rekening gehouden met de kosten voor de marketing die gepaard gaan met de marktintroductie van de robots. Naast de betrokken partijen draagt ook de overheid voor ongeveer eenderde bij aan de ontwikkelingskosten voor Tomation.

'We hebben bewust niet gekozen voor een plukrobot', stelt Prins. 'Bladbreken is geestdodend werk en bovendien is de logistiek rond de teelthandeling veel minder ingewikkeld dan die van de oogst.'

1 robot per hectare

De capaciteit van 1 Tomation is ongeveer genoeg om op 1 hectare het blad te breken in een tomatengewas. Tomatentelers zullen voor een robot ongeveer € 40.000 moeten betalen. De telers die participeren in het project krijgen bij aanschaf een korting om hun investeringsbedrag te compenseren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer