Boer aan wieg eerste biogasrotonde

Met de aanleg van een 4 kilometer lange pijpleiding voor biogas krijgt Zeewolde de eerste biogasrotonde van Nederland. Gisteren is de bouw van de leiding gestart.

Een biogasrotonde ofwel biogashub ontstaat als de biogasproductie op verschillende locaties aan elkaar worden gekoppeld. Het gaat om 2 mestvergisters van melkveehouder Gert Jan van Beek die biogas produceren. 'Op 4 kilometer afstand hebben we een tweede mestvergister aangekocht', vertelt Van Beek. 'Het is de bedoeling deze te koppelen aan onze mestvergistingsinstallatie op het erf.'

Vanaf het bedrijf van Van Beek gaat het biogas van de 2 vergisters door 1 leiding naar Zeewolde. Van Beek heeft al een 5,5 kilometer lange leiding voor biogas in bedrijf sinds begin 2009. Die leiding is aangelegd vanaf de mestvergister op zijn bedrijf naar de warmtecentrale van Essent voor de Polderwijk.

Groene warmte

In de Polderwijk worden al meer dan 1000 woningen, scholen en een kerk duurzaam verwarmd met groene warmte die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit uit biogas.

Vorig jaar produceerde Van Beek ongeveer 10 miljoen kilowattuur elektriciteit uit biogas. Dankzij de nieuwe leiding kan de productie van groene stroom bij de warmtecentrale van Essent meer dan verdubbeld worden.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer