'Kalveren moeten meer vast voer krijgen'

Vleeskalveren moeten uit welzijnsoogpunt meer vast voer krijgen. Dat stelt onderzoeker Laura Webb die een onderzoek deed op Wageningen Universiteit.

%27Kalveren+moeten+meer+vast+voer+krijgen%27
© Jos Thelosen

Klaveren groeien nu veelal op een rantsoen met veel kunstmelk en beperkte hoeveelheden kracht- en ruwvoer. Na de eerste weken ontwikkelen kalveren zich echter tot herkauwers.

Omdat ze weinig vezelrijk voer krijgen, kunnen ze hun natuurlijke kauw- en herkauwgedrag maar beperkt vertonen, stelt de de onderzoeker. Als gevolg daarvan zouden ze uit frustratie abnormaal oraal gedrag gaan vertonen. Te denken valt aan schijnkauwen en tongrollen.

Verschillende rantsoenen

Webb zette kalveren op een proefbedrijf gedurende 4 maanden 4 verschillende rantsoenen voor, met oplopende hoeveelheden vast voer. Alleen de kalveren die de hoogste hoeveelheden vast voer kregen aangeboden, vertoonden minder abnormaal gedrag, meldt WUR-blad Resource.

Inmiddels heeft ze ook een tweede test gedaan met een nieuwe groep kalveren. Die mochten 24 weken lang zelf hun dieet bepalen uit een ongelimiteerd aanbod van kunstmelk, krachtvoer, gehakselde maïs, stro en hooi.

Kunstmelk

De kalveren dronken volgens resource.wur.nl/wetenschap/detail/vleeskalveren_gebaat_bij_meer_vast_voer/Resource de eerste weken meer kunstmelk dan ze normaal krijgen aangeboden, namelijk zo'n 10 tot 13 liter per dag. In de weken daarna aten ze echter steeds meer vast voer (vooral krachtvoer en hooi) tot bijna 4 kilo per dag aan het einde van het mestperiode.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer