Zorgen om mest uitrijden in Natura-gebieden

LTO Noord sluit niet uit dat boeren voor het uitrijden van drijfmest een natuurbeschermingsvergunning moeten aanvragen. Dit vanwege een uitspraak van de Raad van State over drijfmest uitrijden in het Noord-Hollandse Natura 2000-gebied de Eilandspolder.

SGP stelde hierover Kamervragen aan EL&I-staatssecretaris Henk Bleker. Ook wil de fractie dat Bleker gegevens uit de Databank Flora en Fauna over habitatten noordse woelmuis en veenmosrietland gratis beschikbaar stelt. Daarvoor moet nu fors worden betaald: € 275 per vierkante kilometer.

7 veehouders in het Noord-Hollandse Natura 2000-gebied Eilandspolder mogen 800 hectare van hun land alleen met de hand bemesten. Om drijfmest uit te rijden, hebben zij een Natuurbeschermingsvergunning van de provincie nodig. Of ze die krijgen is onzeker.

Een juridisch team van provincie Noord-Holland bestudeert de zaak. 'De verwachting is dat de impact van deze uitspraak niet naar andere gebieden uitstraalt', stelt een woordvoerster.

Impact

Een woordvoerder van het ministerie van EL&I laat weten dat het zaak is de 'Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en de beheersplannen zo snel mogelijk af te ronden'. 'Met de PAS wordt het ecologisch onderbouwd of de combinatie van de depositiedaling en herstelmaatregelen voldoende is om verslechtering door mest uitrijden tegen te gaan. En in de beheersmaatregelen kan het mest uitrijden vergunningvrij worden gemaakt'.

De woordvoerder stelt verder dat het bemesten van het land in en rond Natura 2000-gebieden niet vergunningplichting wordt. 'In het wetsvoorstel natuurbescherming wordt het mest uitrijden, ongeacht of er sprake is van bestaand gebruik of niet, zonder meer vrijgesteld van de vergunningsplicht'.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer