Regelkraan stuurt afvoer Nederrijn en IJssel

Een regelkraan waarmee Rijkswaterstaat bij Hondsbroeksche Plei de afvoerverdeling van hoogwater over Nederrijn en IJssel bijstuurt, is vanaf vandaag operationeel.

Die voormalige uiterwaard ligt op het splitsingspunt van Nederrijn en IJssel bij Arnhem. 'De regelkraan levert een belangrijke bijdrage aan droge voeten van 2 tot 4 miljoen bewoners van het rivierengebied. Van het IJsselmeergebied in het noorden tot de delta in het westen', verzekert I&M-staatssecretaris Joop Atsma.

Het regent steeds vaker en harder, waardoor de rivieren meer water verwerken. Daarom krijgen de rivieren op meer dan 30 plaatsen extra ruimte. Een van die plekken is de Hondsbroeksche Pleij.

Ruimte voor de rivier

Rijkswaterstaat bouwde daar samen met waterschap Rijn en IJssel een systeem dat een belangrijke bijdrage levert aan droge voeten van mensen in het rivierengebied. Rijkswaterstaat geeft de rivier de ruimte door de dijk 150 tot 250 meter landinwaarts te leggen.

Rijkswaterstaat leidt met de regelkraan het rivierwater letterlijk in goede banen bij hoogwater. Dit systeem bestaat uit een hoogwatergeul en een regelwerk. Hiermee blijft de vaste afvoerverdeling - 2/3 over de Nederrijn, 1/3 over de IJssel - intact.

Afvoerverdeling

Dat is belangrijk omdat onze dijken hier op berekend zijn. De www.ruimtevoorderivier.nl/hondsbroekschepleij.aspxafvoerverdeling kan veranderen door werkzaamheden aan de rivieren, erosie, sedimentatie en begroeiing langs oevers.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer