'Stadion van Wyns is verleden tijd'

Melkveehouder Herman Miedema uit Wyns bedacht een 'niet al te dure' oplossing voor de lichtuitstoot van zijn bestaande ligboxenstal. Hij plaatste kappen voor de 22 lampen.

De aftrap van het project 'Optimalisatie verlichting in open stallen' van onder andere gemeente Tytsjerksteradiel en LTO Noord Fryslân vond begin deze week op zijn bedrijf plaats.

Subsidie

Tytsjerksteradiel inventariseert de ongeveer 50 agrarische bedrijven met open stallen. De gemeente wil melkveehouders stimuleren om de lichtuitstoot te verminderen. Dit kan volgens de plaatselijke LTO Noord-voorzitter Bart van de Steege onder andere door de lichten anders te monteren of ook kappen te plaatsen. De overheid stelt hiervoor € 50.000 beschikbaar.

Dicht zeil

Miedema had bij de bouw van de ligboxenstal in 2009 al goed nagedacht over de mogelijke lichtuitstoot. 'Vanuit het dorp is de stal niet zichtbaar, omdat er een ander bedrijf voor staat. Vanaf de kant van de openbare weg wel, daarom hingen we aan die kant een dicht zeil.'

Lampen tellen

De oostkant bleek uiteindelijk een probleem te zijn. 'In een straal van 4 kilometer woont daar niemand. Maar toch kon je de lampen tellen. Daar schrok ik wel van.' Miedema is blij dat zijn maatregel zo'n effect heeft. 'Het stadion van Wyns is er gelukkig niet meer. Het licht straalt niet meer over het veld, maar wel over de vloer en de koeien.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer