Aanleg Tennet-leiding onder hoogspanning

De onderhandelingen tussen LTO Nederland, Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en elektriciteitstransporteur Tennet zijn vastgelopen. Het gaat om vergoedingen voor de aanleg van hoogspanningsleidingen in en boven de grond.

De grondeigenaren zijn zwaar teleurgesteld omdat in ruim een jaar onderhandelen geen enkele voortgang is geboekt. 'We zijn het beu en worden al te lang aan het lijntje gehouden', zegt LTO-onderhandelaar Herman van Ham.

'Tennet zet met een weigerachtige houding bewust het draagvlak bij grondeigenaren op het spel. Mijn verwachting is dan ook dat Tennet voorlopig geen meter leiding zal aanleggen', stelt hij.

Bod

Leidingbeheerders leggen op grote schaal nieuwe boven- en ondergrondse leidingen aan. LTO en FPG willen een redelijke vergoeding voor het gebruik van de grond. Tennet blijft dat weigeren en heeft onlangs een bod gedaan dat ongeveer driekwart lager is dan gangbare vergoedingen.

'De gang naar de rechter lijkt onvermijdelijk', zegt Van Ham. 'Onze is helder: het is niet meer van deze tijd om grond van boeren en andere grondeigenaren te gebruiken zonder dat daar een redelijke vergoeding tegenover staat.'

Goede bedoelingen

Volgens Van Ham zijn de onderhandelingen het afgelopen jaar telkens weer met goede bedoelingen verlengd. 'Het lijkt er echter sterk op dat Tennet van meet af aan met een eigen agenda bezig was.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer