Zuivering oliebollenvet kost miljoenen

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost jaarlijks enkele miljoenen euro's. Gebruikt frituurvet hoort bij het huishoudelijk afval en niet in de gootsteen of het toilet, geeft de Unie van Waterschappen aan.

De reiniging van een liter olie kost de waterschappen € 2,80. Dat is het dubbele van de kostprijs van de olie in de winkel. 'De zuivering van al dat al dat oliebollenvet kost jaarlijks een paar miljoen euro', benadrukt woordvoerder Judith de Jong van de Unie van Waterschappen.

Ook het aantal rioolverstoppingen stijgt rond Oud en Nieuw. Het oliebollenvet stolt in het riool en zorgt voor honderden verstoppingen. 'Wij adviseren dan ook om dit vet eerst in een oud melkpak te doen en vervolgens met het huisvuil mee te geven.'

Inzamelpunt

Vloeibaar frituurvet kun je teruggieten in de verpakking en wegbrengen naar het inzamelpunt. Vast frituurvet kun je eerst laten stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak en dan inleveren bij het inzamelpunt. Dan wordt er onder andere biodiesel van gemaakt.

'Dus: gooi geen vet in de gootsteen en het toilet. Want als er minder zuiveringskosten hoeven te worden gemaakt rond de jaarwisseling, heeft iedereen daar baat bij', stelt De Jong.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer