Twijfel over zetmeel in maïs van rassenlijst

De snijmaïsrassen in de rassenlijst hebben een gemiddeld zetmeelgehalte van 412 gram per kilo droge stof. Opmerkelijk hoog vergeleken met het gemiddelde dat rond de 350 gram ligt.

De ruim 40 rassen op de rassenlijst van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) en Productschap Akkerbouw scoren 20 tot 30 gram meer zetmeel per kilo droge stof dan het Nederlandse gemiddelde. Dat is verklaarbaar: de rassen zijn speciaal geselecteerd en ook de grond voor de proefvelden ligt er piekfijn bij.

Een gat van 60 gram, met een gemiddelde ruim boven de 400, lijkt echter wel erg groot. De analyses van de rassen geteeld voor de aanbevelende rassenlijst worden uitgevoerd door Agrarisch Laboratorium Noord-Nederland.

Opmerkelijk hoog

Directeur Jan Swart van het laboratorium: 'Ik vind zelf het verschil van 60 gram zetmeel per kilo droge stof ook opmerkelijk hoog. Wij gebruikten dezelfde analysetesten voor de praktijkanalyses als voor de rassen van de aanbevelende rassenlijst. Daar kan het verschil dus niet in zitten.'

Swart wil zelf ook graag duidelijkheid en gaat met PPO en Productschap Akkerbouw in overleg over verder onderzoek. 'Wij zijn ervan overtuigd dat we geen fouten hebben gemaakt, maar het klopt dat de resultaten van ruwvoeranalyses vrij moeten zijn van elke twijfel.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer