Zegveld door als kenniscentrum

Melkveeproefboerderij Zegveld gaat definitief door als kennis- en innovatiecentrum voor het westelijke veenweidegebied.

Provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland en de waterschappen in het Groene Hart hebben groen licht gegeven voor een innovatieagenda. Daarmee is Zegveld gered, nadat Wageningen UR vorig jaar bekend maakte de proefboerderij te sluiten.

De provincies en de schappen financieren grotendeels 'de innovatieagenda', oftewel de projecten die Zegveld gaat uitvoeren. Daarmee is een bedrag van € 800.000 euro gemoeid om het kenniscentrum te laten draaien.

Bundeling

De 3 provincies, waterschappen en LTO Noord bundelen in Zegveld alle projecten op het gebied van de melkveehouderij in het westelijk veenweidegebied. Dit om de agrarische structuur van het Groene Hart te versterken.

Als projecten wordt gedacht aan onderwaterdrainage, de waterkwaliteit, de relatie stad en platteland en het fokken van speciale rassen voor het veenweidegebied.

Ontkoppeling

Het melkveebedrijf en de onderzoekspoot op Zegveld worden van elkaar losgekoppeld. De boerderij met 140 melkkoeien en 62 hectare grasland is nu nog eigendom van de Wageningen UR, maar LTO Noord heeft rechten op het bedrijf. Hiermee maakt zij aanspraak op een deel van de opbrengst.

De boerderij gaat in de verkoop. Daarvoor wordt een melkveehouder gezocht die affiniteit met kennis en innovatie heeft.

Het kennis- en innovatiecentrum wordt waarschijnlijk ondergebracht in een onafhankelijke stichting waarvan LTO Noord deel gaat uitmaken. Het centrum wordt geleid door een innovatiemanager.

• Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer