Reductie broeikasgasemissie op schema

De gemiddelde emissie van broeikasgassen op Koeien & Kansen-bedrijven, inclusief De Marke, komt in 2010 uit op 1,05 kilo CO2-equivalenten per kilo melk. Daarmee ligt de uitstootreductie op schema.

Het niveau ligt daarmee ongeveer 29% onder het gemiddelde niveau van vergelijkbare bedrijven in 1990. Dat was toen 1,49 kilo, geeft het kennisnetwerk van Verantwoorde Veehouderij aan.

De afname werd onder meer bereikt door minder gebruik van bijproducten ten gunste van ruwvoer. Maar ook door meer snijmaïs te voeren en minder gras(kuil). Verder droeg een hogere melkproductie per koe een steentje bij.

Schone en zuinige agrosectoren

In convenant Schone en zuinige Agrosectoren spraken sector en overheid met elkaar af dat de Nederlandse melkveehouderij de broeikasgasemissies in 2020 met 30% hebben verminderd. 'Het blijft spannend of het laatste stapje naar 30% voor onze bedrijven mogelijk is zonder ongewenste neveneffecten', geeft Koeien & Kansen aan.

Opvallend noemt het kennisnetwerk het dat methaan een belangrijke factor is die de hoogte van de totale emissie bepaalt. Bij de bedrijven op veengrond speelt lachgas ook een www.verantwoordeveehouderij.nl/index.asp?home/nieuwbijvv/persberichten/2011121901.aspbelangrijke rol.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer