Bleker: nieuw schapen- en koeienvirus

Er heerst een nieuw virus onder schapen en koeien in Nederland, meldt EL&I-staatssecretaris Henk Bleker. Het gaat om het Schmallenbergvirus, laat hij de Tweede Kamer in een brief weten.

Bleker%3A+nieuw+schapen%2D+en+koeienvirus
©

Het nemen van preventie- of bestrijdingsmaatregelen is volgens Bleker op dit moment niet mogelijk. Er zijn geen gegevens over infectieroute en verspreiding. 'Daarbij komt dat de nu waargenomen verschijnselen het gevolg zijn van een infectie die waarschijnlijk al enkele maanden geleden plaatsvond.'

De Gezondheidsdienst voor Dieren krijgt sinds 1 december meldingen van misvormd geboren schapenlammeren. Het Centraal Veterinair Instituut trof op 15 december in de hersenen van 2 lammeren van hetzelfde bedrijf het virus aan.

Diarree, koorts en melkgiftdaling

Het Duitse Friedrich Löffler Institut toonde eerder op 18 november van dit jaar in bloedmonsters van zieke runderen uit Schmallenberg dit virus aan. Net als in Duitsland werd ook in Nederland in augustus/september een ongewoon hoog aantal gevallen van diarree, koorts en melkgiftdaling op rundveebedrijven gemeld.

Recente testen van 50 bloedmonsters van koeien met diarree waren in 18 gevallen positief voor het Schmallenbergvirus. Dat is een nieuw virus waarmee Nederland en Europa nog geen ervaring hebben, stelt Bleker.

Aangeboren afwijkingen

De bewindsman noemt een verdere toename van het aantal schapenlammeren met misvormingen als gevolg van dit virus 'zeer waarschijnlijk'. Verder sluit hij niet uit dat er kalveren en geitenlammeren met deze aangeboren afwijkingen worden geboren.

• Klik voor de complete brief op bijgesloten pdf

• Klik www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virushier voor het Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer