AD: afschuw over konijnen bij fokkers

Dode konijnen tussen levende dieren en zieke beesten tussen gezonde. Konijnen met haarloze roze plekken en spastische aandoeningen. De filmpjes bij konijnenhouders die dierenrechtenorganisatie Ongehoord publiceert, zijn volgens het AD schokkend.

De filmpjes zijn gemaakt zonder toestemming van de ondernemers. Ze hebben één doel: Nederland wakker schudden. 'Je maag draait om,' zegt Johan Boonstra, woordvoerder van Ongehoord, dat in juni ook al 'misstanden' in de varkenshouderij aankaartte.

'De afgelopen weken zijn 8 filmpjes geschoten. Zo laten we zien hoe konijnen in ons land worden gehouden', geeft hij aan. Sommige dode dieren liggen, tegen de regels in, meer dan 12 uur na overlijden nog in hun kooi. De beelden zijn stuitend, vindt Frank van Eerdenburg, universitair hoofddocent huisvesting en welzijn landbouwhuisdieren aan de Universiteit Utrecht. 'Zieke dieren horen niet tussen de gezonde dieren.'

Schokkend

'De tranen schieten je in de ogen als je de beelden ziet. Schokkend', vindt ook Esther Ouwehand van de PvdD. Ook bij LTO-vakgroepvoorzitter Sjef Lavrijsen is gefilmd. 'Het is heel akelig; dit ziet niemand graag. Geen enkele boer wil dode of zieke dieren in zijn stallen.' Hij voldoet ruimschoots aan de nieuwe richtlijnen die de overheid heeft opgesteld en die dit jaar van kracht zijn geworden, vertelt de veehouder.

Alle 91 bedrijven in Nederland hebben vanaf 2016 grotere kooien, kunststofmatjes en knaagmogelijkheden. Als het nieuwe jaar aanbreekt, moeten de fokkers al een aantal verbeteringen hebben doorgevoerd: 50 van de 100 punten moeten zijn behaald. De stallen van Lavrijsen behalen 70 punten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer